8 regels voor een werkend partnership

 

We kennen het allemaal wel, of kunnen ons er een goede voorstelling van maken: gesprekken over zakelijke partnerships. Vol vertrouwen kijken naar een gezamenlijke toekomst, maar in de praktijk ontnemen té nauwe banden je de adem. Wat is er mis met een losse relatie?  

Processen
Eigenlijk liggen partnerships privé en zakelijk vrij dicht bij elkaar. Vaak verschillen tijd en plaats, en nog vaker de partner, maar de processen komen aardig overeen. Het begint met de kennismaking, beetje aftasten. Voelt goed? Eerste afspraak wordt gemaakt. We leren elkaar beter kennen en voorzichtig kijken we naar de toekomst. Plannen worden gesmeed, de mooiste woorden worden uitgesproken en uiteindelijk wil je dit bestendigen in een contract. Ja en dan…..?

Thuis werk je niet met omzetprognoses, tussentijdse evaluatiemomenten, afnamegaranties, bijsturingen etc., e.d., enzovoort. Althans bij ons niet. De chemie bepaalt het succes van het verbond. Geven en nemen, elkaar aanvullen, loyaliteit en trouw op basis van gevoel. Waarom veranderen we van huis naar kantoor in gevoelloze wezens die alles in contracten bezegeld willen zien?

Versterken
Misschien zijn we naïef, maar wij geloven dat partners elkaar versterken. Voor ons is een intensieve samenwerking met online experts van essentieel belang.  Zij leveren de expertise en drive om nieuwe online marketing oplossingen succesvol toe te passen en de resultaten continu te optimaliseren.

We hebben aan de verschillende kanten van de tafel gezeten: als klant, leverancier en consultant. Die ervaring levert 8 lessen op voor een optimaal partnership:

1. Er is maar één kant van de tafel. Werk samen aan één gemeenschappelijk doel.
2. Respecteer elkaars expertise en werkterrein. Dit versterkt je eigen positie.
3. Maak keuzes op basis van onafhankelijkheid, kwaliteit en gevoel. Niet vanwege targets.
4. Laat je niet leiden door korte termijn successen. Deel je toekomstvisie met elkaar.
5. Luister actief naar feedback, en verbeter zo continu je product of dienstverlening.
6. Service, support & back-up. Ofwel: er gewoon zijn voor je partner als die je nodig heeft.
7. Zonder delen kun je niet vermenigvuldigen. Gun elkaar het succes.
8. Contracten (her)lees je alleen als het slecht gaat. Laat het niet zo ver komen.

Idealistisch
We schreven het al eerder: wij hebben als doel om software te bouwen die we zelf ook graag zouden willen gebruiken. Daar voegen we nu een tweede idealistisch punt aan toe: we willen dat de tool wordt ingezet door partners die heilig geloof hebben in de kwaliteit. Niet omdat we dat contractueel zo hebben vastgesteld.

Dit artikel is eerder – in aangepaste vorm – verschenen op WiQhit.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>