Digital Analytics is old school

 

Laatst was ik op een avondje bowlen met online professionals. Data-analisten, conversie-optimalisatie specialisten, SEO en SEA- consultants en online marketeers gooiden strikes en spares alsof het niets was.

Als je je realiseert dat de overwinning buiten bereik is, dan ga je eens om je heen kijken. Het leek wel een schooluitje. Geboren in 1978 behoorde ik precies tot de doelgroep jongens (weinig meiden) 25-40 jaar, verschoten spijkerbroek, t-shirt en sneakers – althans die stonden keurig gesorteerd in het schoenenrek.

Uitzonderlijk? Nee hoor, een paar weken later bezocht ik een skatepark om met Digital Analytics experts te discussiëren over de toekomst van online marketing. Dresscode was fijntjes beschreven: zéker geen pak en das, een modieus shawltje kon nog nèt. Degenen die het pre-internet era hadden meegemaakt werden door sommigen nagekeken als een curiositeit. Een schim uit het verleden.

Terecht? Zeker niet! Beetje gechargeerd gezegd wierp de komst van het Internet het vakgebied Marketing behoorlijk ver terug in de tijd. De geleerde lessen uit de offline wereld leken online niets meer waard. Alsof mensen achter de PC ineens wél een coherent geheel waren, bouwden we standaard websites voor iedereen (Web 1.0). Later hielp Digital Analytics bij het optimale ontwerp voor de gemiddelde bezoeker (Web 2.0). De ervaren DM-er raakte hier niet bepaald van ondersteboven.

Digital Analytics komt van ver, en is eindelijk bezig met een inhaalslag richting de old school marketing. Langzamerhand wordt ingezien dat online niets anders is dan nóg een kanaal om met de klant te communiceren. De mens is in het digitale tijdperk niet veranderd, en verschilt nog steeds van z’n buurman.

Het vloeibare internet (Web 3.0?) waarbij de website zich aanpast aan het gedrag van de bezoeker, doet oude tijden herleven. De aloude theorieën van traditionele marketinggoeroes worden erkend, omarmd en toegepast. ‘Wij’, van de online generatie, lijken nu pas door te krijgen dat ‘zij’ – de offline marketeers – het eigenlijk wel goed doorhadden.

Volgend jaar samen bowlen?

Dit artikel is ook verschenen op www.cloutoday.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>